3 oefeningen om beter te zitten zonder paard

Door Janneke Jansen, Maart 2019

Voor jou geldt waarschijnlijk hetzelfde als voor mij; we zitten meer naast het paard dan erop. Hoe graag je je rijden ook wilt verbeteren, de realiteit leert dat we meer tijd naast het paard spenderen dan in het zadel. Je hebt misschien geen tijd over om gericht te gaan trainen op je ruiterspieren. Gelukkig hoeft je dat niet te beletten om een betere houding en zit te ontwikkelen. Met deze 3 oefeningen die je gemakkelijk in je dagelijks leven kan integreren, heb jij een streepje voor in het zadel.

Ernaast of erop?

Je houding naast je paard heeft invloed op de houding op je paard. De meeste bewegingsgewoontes ontstaan naast je paard. Gedurende de hele dag worden deze gewoontes in stand gehouden; in je dagelijkse bezigheden oefen je ze vaak. Zo vaak zelfs, dat je je er zelden bewust van bent wat er precies gebeurt in je lijf.

Dat is uiteindelijk wel een probleem. Je kunt namelijk pas wat aan je houding veranderen, wanneer je je bewust bent van datgene wat je anders wilt. Een goede instructeur, zitles, spiegels in de bak en jezelf regelmatig filmen helpt daarom enorm bij het verbeteren van je houding.

Gelukkig is er ook een heleboel wat je kunt doen naast je paard. Buiten dat je natuurlijk gericht kan trainen met Ruiterfitness, of bijvoorbeeld op de Balance Coach, kun je ook je houding en zit verbeteren zonder daar extra tijd voor vrij te maken.

Het klinkt misschien raar, maar een heleboel van je dagelijkse bezigheden lijken toch wel een beetje op paardrijden. Wanneer je tijdens je werk of huishouden wat aandacht schenkt aan bepaalde elementen van je houding, kun je daar in het zadel werkelijk profijt van hebben.

Daarom krijg je van mij 3 oefeningen voor naast je paard, die je helpen met je houding op het paard.

1. Voethouding op de fiets

Je beenhouding op de fiets kun je erg laten lijken op je beenhouding in het zadel. Je kunt daarom goed een juiste voet- en enkelhouding aanleren wanneer je fietst. Het vergt wat kleine aanpassingen, maar deze oefening helpt je bij het bewust worden van je voethouding en versterkt daarbij ook nog eens de juiste ruiterspieren.

Wanneer je je voeten zonder na te denken op de trappers van je fiets plaatst, is de kans groot dat je deze onder het midden van je voet plaatst. Hierdoor wordt het gemakkelijk om kracht te zetten met je kuiten als je trapt. Iets was in het zadel echt niet de bedoeling is.

Begin dus met het aanpassen van je voethouding op de trappers: plaats deze onder de bal van je voet, net zoals de stijgbeugels. Wanneer je trapt, weersta dan de verleiding om je hak op te trekken bij de beweging naar boven, maar blijf deze juist uitdrukken. Dit doe je door de onderkant van je voeten zo veel mogelijk te ontspannen.

Tijdens het lichtrijden zorgt spanning onder je voet ervoor dat je benen instabiel worden en gaan wiebelen. Op de fiets kun je deze gewoonte alvast afleren door je enkel en voet te blijven ontspannen.

Een laatste aandachtspuntje zijn je tenen. Laat deze ook op de trappers recht naar voren wijzen, net zoals ze in het zadel zouden moeten doen. Je kunt zelfs wat overdrijven en je tenen iets naar binnen draaien om de juiste spieren aan de buitenkant van je heup te versterken. Ga hierbij niet te ver; je wilt wel dat je enkel, knie en heupgewrichten uitgelijnd en boven elkaar bewegen. Gebeurt dit niet, dan heb je kans op blessures.

2. Bovenrug strekken in de auto

Veel ruiters hebben bij het paardrijden de neiging om hun bovenrug wat bol te maken. Dit heeft een nadelig effect op de schouders en handen. Het opstrekken van de bovenrug is voor veel ruiters dus moeilijk en is niet iets wat in het dagelijks leven wel gebeurt. Gelukkig is er een makkelijke manier om dit toch te oefenen, namelijk in de auto.

Wanneer je in de auto zit (als bestuurder of als passagier), ga dan met je billen achterin de stoel zitten en zorg ervoor dat je hele rug tegen de rugleuning aan zit. Om de strekking van je rug te stimuleren til je de sluiting van je BH bandje van de leuning van de stoel. (Voor de heren: het stukje rug net onder je schouderbladen).

Door deze oefening worden je rugstrekkers versterkt en komen je schouders naar achteren. Je schouderkoppen wijzen dan mooi opzij.

Wanneer je rugspieren sterker zijn, wordt het in het zadel ook een stuk gemakkelijker om rechtop te blijven zitten en je schouders terug te brengen.

3. Bekken in middenstand in de badkamer

Het voordeel van de badkamer is dat er meestal een spiegel is. Je kunt jezelf dus goed in de gaten houden. Zo ook je bekken; de belangrijkste spil van het rijden.

In een eerdere blog heb ik al verteld over het belang van de middenstand. Nu is het zaak dat we die ook geregeld gaan oefenen.

In de badkamer kun je de middenstand oefenen op het toilet, wanneer je onder de douche staat en bij het tandenpoetsen. Zo wordt je je bewust van je bekken en heupen in verschillende houdingen.

De middenstand vindt je wanneer je de botpuntjes aan de voorkant bij je heupen en je schaambeen recht boven elkaar zet, van de zijkant bekeken. Zijn de botpuntjes voor je schaambeen, dan is je rug hol. Zijn ze achter je schaambeen, dan is je rug bol.

Oefening baart kunst

Hoe vaker je oefent, hoe beter het zal gaan. Bewustwording van je houding speelt een zeer grote rol bij het aanpassen hiervan. Door gedurende de dag deze oefeningen steeds even mee te pakken, creëer je een heleboel oefenmomenten.

Het aanpassen van je houding werkt namelijk beter wanneer je vaak oefent, dan wanneer je één keer heel lang oefent. Maak dus zo veel mogelijk gebruik van deze kleine oefenmomentjes.

Tot slot…

De beste manier om je houding aan te passen is onder goede begeleiding. Neem eens contact op met een houding en zit specialist. Wellicht dat die nog meer van dit soort oefenmomentjes voor je heeft gedurende de dag.

Wat voor aandachtpunten oefen jij naast je paard? Laat het mij en anderen weten in de comments op Facebook.  

De Ruiterschool © , About, contact, Privacy Policy, Algemene voorwaarden, Vacatures