10 voordelen van Balance Coach training

Door Janneke Jansen, September 2018

Up and coming is het mechanische paard: Flexchair, Otto, Joker, Balance Coach zijn termen die ruiters steeds vaker te horen krijgen. Heb jij wel eens een proefritje gemaakt? Een van de minder bekende technologische ontwikkelingen in de ruitersport is de Balance Coach. Hoe dat precies werkt en welke voordelen er voor jouw als ruiter zijn, lees je in deze blog.

Wat is de Balance Coach?

De Balance Coach is ontwikkeld in 2008 door StalXL in samenwerking met Sensamove. Het is een wiebel-kruk waarop je zelf je balans moet vinden als je zit. De Balance Coach is bedoeld om ruiters en mensen met rug- en bekkenklachten te helpen om verschillende aspecten van hun houding en beweging te verbeteren.

Deze zadelkruk bevat een sensor die in verbinding staat met de computer. Door je bekken en rug te bewegen, stuur je de cursor op het computerscherm aan. Je kunt dus precies zien wat je met je gewicht doet. Je gebruikt hiervoor je diepe buik- en rugspieren (of core-stability of rompstabiliteit, net hoe je het noemen wilt). Je wordt je bewuster van de prikkels die je onbewust aan je paard geeft tijdens het rijden. Kleine bewegingen, bewust en onbewust, vinden via de sensor hun weg naar het scherm. Zo werk je aan stillere hulpen, waardoor je inwerking in het zadel steeds fijner wordt.

Door de verbinding met de computer kan een trainer of therapeut je houding en beweging toetsen, analyseren en gericht trainen. Je drie dimensionale bewegingsmechanisme en mogelijkheden worden tot in detail in kaart gebracht en weergegeven in een verslag.

Door de bewegingsanalyse weet je gelijk waar je verbeterpunten liggen en kun je hiermee aan de slag. Dit doe je door middel van leuke spelletjes en oefeningen op de kruk. Zo kun je verschillende doolhofjes doen, of schrijven met de cursor.

Buiten wat de sensor registreert is observatie door een trainer of therapeut essentieel. Dit geeft je extra informatie over de kwaliteit van bewegen. Gelukkig zijn deze mensen te vinden door heel Nederland. Je kunt hier een overzichtje vinden.

Door extra hulpmiddelen in te zetten kun je de situatie op je paard steeds meer benaderen. Het is op die manier erg makkelijk om geïsoleerd te oefenen en het niveau aan te passen op wat je al kan. Het is daarom een hele goede aanvulling van je training op je paard.

Kruk of paard?

Waarom zou je op een kruk je houding en zit gaan trainen wanneer je dit ook op je paard kunt doen? Dat is een goede vraag!

Bewezen effectief

De combinatie van training op een kruk en paardrijden heeft de afgelopen jaren aangetoond erg effectief te zijn. Je houding en beweging zijn van grote invloed op je paard. Een onafhankelijke zit is een belangrijk onderdeel van elke ruitertraining. De invloed van de houding van de ruiter op de gangen en beweging van het paard is namelijk erg groot.

Een ruiter met klachten in de lage rug of het bekken beïnvloed zijn paard vaak negatief. Ook wanneer je spierfunctie en coördinatie niet voldoende zijn, hinder je je paard in zijn bewegingsafloop. Dit zorgt voor spanning bij het paard. Daardoor wordt het voor jou ook moeilijker om lekker te zitten, waardoor klachten weer verergeren. Voor dat je het weet zit je in een vicieuze cirkel.

Externe factoren

Het Nederlandse weer is soms te nat, te koud of te warm om fijn te trainen. Het is dan voor je paard niet prettig om in de bak te werken. Soms is je paard niet zo geschikt om echt zitles op te nemen. Misschien is hij nog maar net zadelmak of geblesseerd. Niet alle paarden vinden het prettig als de ruiter op hun rug vooral met zichzelf bezig is. Sommige paarden kunnen er niet goed tegen wanneer de ruiter experimenteert met een nieuwe houding of een nieuwe hulp.

In die gevallen is het prettig om alvast de kinderziektes eruit te halen en je nieuwe houding te oefenen op een ander middel zoals de Balance Coach. Het is niet hetzelfde als op je paard, maar dat kan ook in je voordeel werken! Lees verderop meer hierover.

Meetbare training 

Het kan heel lastig zijn om een bepaalde beweging onder de knie te krijgen wanneer je paardrijdt. Dat komt omdat je paard ook beweegt. Op een kruk kun je de beweging isoleren, waardoor je gericht kunt trainen. Je kunt heel specifiek zijn en hebt de tijd om de oefening goed uit te voeren. De computer vertelt je of dat je het goed hebt gedaan. Al deze gegevens worden voor je geregistreerd en overzichtelijk weer gegeven. Je weet dus precies hoe je ervoor staat in je training en aan welke punten je nog moet werken.

De mogelijkheden van de kruk zijn eindeloos. Er zijn ontzettend veel trainingsvormen die je in kunt zetten, afhankelijk wat voor jou van belang is. Denk maar eens aan:

• Mobilisatie
• Coördinatie
• Stabiliteit
• Rompbalans
• Balans
• Lichaamsgevoel
• Spierversterking
• Concentratie

Samen met je trainer of therapeut maak je een plan waar je mee aan de slag gaat. Daarna maak je de vertaalslag naar je paard. Zo kun je zonder moeite datgene wat je geleerd hebt op de Balance Coach in de praktijk brengen in het zadel.

Balance Coach of Flexchair? 

De Balance Coach en Flexchair lijken veel op elkaar. De Flexchair geniet onder ruiters een grotere bekendheid dan de Balance Coach. Tineke Bartels, van Academy Bartels werkt er vaak mee. De werking van de twee krukken lijkt echter ontzettend veel op elkaar. Ook de opleiding van de trainers en therapeuten die met deze middelen werken zijn vergelijkbaar.

Het grootste verschil zit niet in de sensor of de computersoftware die gebruikt wordt, maar in de kruk zelf. De Flexchair heeft twee scharnierpunten; één onder de zitting en één bij de voet van de kruk. De Balance Coach heeft maar één scharnierpunt waarop je kunt bewegen, namelijk onder de zitting.

Door maar op één punt te bewegen wordt het nog makkelijker voor je om de beweging te controleren en kwalitatief puur uit te voeren. Met twee scharnierpunten kun je hier nog wat meer mee compenseren.

Wanneer je op een specifieke beweging wilt oefenen is het daarom vaak makkelijker op de Balance Coach dan op de Flexchair. De moeilijkheidsgraat wordt door je trainer steeds verder opgevoerd, waardoor de overstap naar je paard steeds kleiner wordt.

10 voordelen van de Balance Coach

Welke positieve resultaten kun jij behalen met een training op de Balance Coach? Hieronder 10 voordelen op een rij:

1. Je zit je paard niet in de weg. Je hebt alle tijd om op je houding te letten. Je kunt je concentreren op je eigen beweging. Zo krijg je de kans om je lichaamsgevoel verder te ontwikkelen, zonder dat je paard daar invloed op uitoefent. Dit versnelt je leerproces.

2. Je bent niet afhankelijk van het weer. De Balance Coach staat voor je klaar in weer en wind. De Ruimte heeft een aangename temperatuur en is vrij van modder en regen. Jouw training gaat gewoon door, ook wanneer de weergoden roet in het eten gooien wat je rijles betreft.

3. Je brengt de bewegingen gedetailleerd in kaart. Veel van de bewegingen die je maakt zijn onbewust; je hebt niet eens door dat het gebeurt. De Balance Coach brengt dit voor je in kaart, zodat je leert kwalitatief en zonder bij-bewegingen te zitten.

4. Je kunt super gericht trainen. Omdat jou bewegingspatroon zo gedetailleerd wordt weergeven, is het ook makkelijker om te weten waar je aan moet werken. Welke zwakke punten zitten er nog in je houding? De computer heeft juist daarvoor een programma.

5. De training wordt eenvoudig opgebouwd van makkelijk naar moeilijk. Op je paard is het moeilijk om iets te vereenvoudigen wanneer het lastig gaat. Je hebt met zoveel factoren te maken. Op de Balance Coach is dit veel makkelijker. Je trainer helpt je met hulpmiddelen en moeilijkere oefeningen om van makkelijk naar moeilijk te gaan. Zo wordt de situatie in het zadel steeds beter benaderd.

6. Je trainer helpt je om het juiste gevoel te vinden. In de bak staat je instructeur letterlijk een eindje bij je vandaan. Ook de snelheid van je paard maakt het vaak onmogelijk om je een beweging echt goed te laten voelen. Bij een training op de kruk staat je trainer vlak naast je en kan je aan alle kanten helpen bij het vinden van het juiste gevoel.

7. De oefeningen zijn leuk en motiverend. Veel oefeningen op de Balance Coach zijn in spelvorm. Je hebt daardoor niet eens het idee dat je aan het trainen bent. Het is een spelletje wat je speelt tegen de computer. Als je wint heb je een betere houding. Hoe leuk is dat?

8. Je voelt direct verbetering in je rijden. Wanneer je van de kruk naar het zadel verplaatst voel je direct verschil. Omdat de situatie op de Balance Coach zo dicht bij die van je paard kan worden gebracht, is het makkelijk om een vertaalslag te maken. Wat je hebt geleerd op de kruk, pas je gelijk toe in het zadel.

9. De kans op rugklachten wordt kleiner. Klachten worden verminderd door het trainen van de juiste spieren. Zo maak je je rug en bekken los en versterk je je spieren. De kans op blessures wordt daardoor kleiner. De bijkomende ontspanning verlicht eventuele bestaande klachten.

10. Train je core-stability zonder dat je het merkt. Je hoeft niet naar de sportschool om sterke buikspieren te krijgen en je hoeft ook geen sit-ups te doen op de mat. Op de Balance Coach heb je vaak niet eens door dat je spierkrachtoefeningen aan het doen bent. Ongemerkt word je sterker.

Ervaring met de Balance Coach?

Heb je al ervaring opgedaan met de Balance Coach? Wat vond je ervan? Hoe hebben de trainingen geholpen in jouw rijden? Laat het anderen weten in de comments op Facebook.

Of ben je benieuwd naar wat de Balance Coach voor jouw houding en zit kan betekenen? Maak dan nu een afspraak voor een persoonlijke beweginganalyse en training

De Ruiterschool © , About, contact, Privacy Policy, Algemene voorwaarden, Vacatures