Mijn favoriete oefening

Deze oefening voor het vergroten van stabiliteit, heeft mijn rugklachten tijdens het paardrijden verholpen. Nog steeds doe ik deze oefening iedere rit, om mezelf op te warmen. Steeds weer merk ik verbetering in mijn houding en zit. Wanneer ik deze oefening echter van mijn klanten vraag, krijg ik regelmatig steunen en kreunen als antwoord. Hoe zit dat bij jou?

De oefening

Mijn favoriete oefening is het staan in de beugels. Niet de verlichte zit, maar echt het rechtop staan. Ik ga je eerst uitleggen hoe dat je dit aan kunt pakken en daarna vertel ik je waarom deze oefening zo goed voor veel ruiters is.

Om te beginnen is het verstandig om een halstertouw, beugelriem of neckrope om de nek van je paard te binden als ondersteuning. Zo heb jij iets meer houvast en zit je je paard niet onnodig aan zijn hoofd.

Begin in stilstand en bouw het tempo geleidelijk op. Staan in de beugels kan namelijk in alle gangen en tijdens alle oefeningen en overgangen. Sterker nog; als je het in verschillende situaties toe kan passen, heb je nog meer profijt van de oefening!

Je kan (eventueel dus met behulp van het nektouw) gaan staan in de beugels. Zo rechtop mogelijk. Hou daarbij even de volgende tips in de gaten:

 1. Sta op je hele voet, niet op je tenen in de beugel. Zo vergroot je je steunvlak en blijf je stabieler
 2. Je knieën blijven gebogen, ookal sta je. Als je je knieën overstrekt, heb je geen vering meer in je benen en zal je terugvallen in het zadel
 3. Je heupen zijn gestrekt. De ruimte in je lies is helemaal vlak
 4. Je bovenbenen rusten tegen je kniewrong aan, als steun
 5. Doe alsof je een glaasje water in je bekken hebt staan, waarmee je niet wilt morsen. Zo blijft je bekken in middenstand en de juiste positie
 6. Je bovenlijf is rechtop. Kijk naar voren, niet naar beneden en focus op een vast punt, Dit helpt bij het bewaren van je balans.
 7. Hou je ellebogen gebogen en aangesloten. Zo kun je tijdens het rijden nog steeds op een elastische manier de bewegingen van de mond van je paard volgen

Waarom deze oefening

Ik hou van deze oefening om verschillende redenen:

 • Allereerst is het een fantastische oefening voor het verbeteren van je balans en je stabiliteit. Zeker in beweging moeten je gewrichten in je onderlijf goed met elkaar coördineren en samenwerken om de bewegingen van je paard op te vangen. Door te gaan staan in de beugels verklein je jwe steunvlak; je billen zitten niet meer in het zadel. Daardoor moeten de spieren in je bovenbenen op de juiste momenten aan- en ontspannen om de bewegingen van je paard op te kunnen vangen.

 

 • Over spieren gesproken; door deze oefening train je ook de spierkracht in je benen, billen en core. Allemaal spieren die essentieel zijn bij een goede houding en zit te paard. Bij veel ruiters zijn deze spieren, of een aantal van deze spieren, te zwak of niet in voldoende conditie. De spieren worden dan tijdens het rijden moe en reageren niet meer zo fijn en snel op prikkels. Hierdoor kun je achter de beweging van je paard gaan zitten, of klappen opvangen in andere weefsel ter compensatie. Niet ideaal dus. Daarom is het van groot belang om je ruiterspieren te blijven trainen en ontwikkelen. Ik gebruik deze oefening aan het begin van mijn rit om mijn eigen ruiterspieren wakker te maken en op te warmen.

 

 • Door het staan in de beugels oefen je ook de juiste positie van je onderbeen. Als je deze oefening goed uitvoert, dan voel je je heel stabiel staan. Je onderbeen is dan een soort anker en komt niet van zijn plaats. Dat zou ook zo moeten zijn wanneer je weer gaat zitten; Je onderbeen zou dan niet moeten verplaatsen. Door te staan in de beugels kun je dit goed oefenen.

 

 • Des te meer omdat je dan ook kun trainen op de samenwerking tussen heup, knie en enkel. Deze drie gewrichten werken namelijk als een grote springveer die bij iedere pas van je paard de beweging voor een groot gedeelte op moeten vangen. Doordat je tijdens het staan niet meer met je billen in het zadel rust, kun je deze veerbeweging isoleren tot je knie en enkel. Daardoor wordt hij makkelijk te volgen en te begrijpen en verdwijnen je wiebelbenen.

Variaties

Deze oefening kun je dus tijdens heel je rit inzetten. Je balans zal in verschillende gangen anders aanvoelen en je zult in een ander ritme mee moeten bewegen. Hierdoor wordt je veel flexibeler in je rijden.

Merk je echter dat je deze oefening makkelijk een aantal minuten vol kunt houden in alle gangen, dan kun je misschien nog aan de gang met de volgende variaties:

 1. 3 keer staan, 3 keer zitten
 2. Lichtrijden in galop
 3. Roteren in je wervelkolom terwijl je staat

Zo hou je het rijden en je houding leuk en uitdagend.

Dit is natuurlijk hartstikke leuk om mee aan de gang te gaan. Er bestaan nog veel meer oefeningen zoals deze, die een grote positieve invloed kunnen hebben op je rijden. In onze online trainingen gaan we hier uitgebreid op in. Vond je deze blog interessant? Dan is zo’n training ook wel wat voor jou.

Heb jij ook zo’n oefening die je elke keer dat je rijdt even meeneemt. Of een handigheidje wat een groot verschil heeft gemaakt in het rijden? Laat het mij en anderen weten in de comments op Facebook.

De Ruiterschool © , About, contact, Privacy Policy, Algemene voorwaarden, Vacatures