Lessen van JOKER

Na twee jaar met JOKER the Horse Simulator is hij eigenlijk niet meer weg te denken uit mijn praktijk en in mijn lessen. Op hele warme dagen, natte dagen, koude dagen, maakt hij overuren. Wanneer een klant niet kan paardrijden omdat het paard geblesseerd is, biedt JOKER de kans om toch aan houding en zit te werken. Daarnaast is hij natuurlijk het braafste paard van stal, waardoor hete een heel fijn alternatief is wanneer ik met een ruiter wil experimenteren met banden, ballen of andere hulpmiddelen. Of wanneer er sprake is van angst.

Nee, ik kan niet meer zonder JOKER. In de afgelopen jaren is me er weer meer duidelijk geworden wat voor impact houding en zit heeft op het paard, mede dankzij JOKER. Ik wil een aantal van die ervaringen van mijzelf als JOKER trainer met jullie delen:

Je kan niet veranderen wat je niet voelt

In het begin, toen ik voor de eerste keren met JOKER werkte, moest ik heel erg wennen. Ik had al een aantal keer met andere, mechanische, simulators gewerkt. Natuurlijk was ik ook bedreven met de Balance Coach. JOKER was echter een heel ander verhaal.

Als ik dingen voor de eerste keer wil proberen, dan ben ik zelf het proefkonijn. Ik oefen op mezelf, ga bewust patronen simuleren om te kijken hoe het effect is. Zo ook op JOKER.

Ik heb menig uur in JOKERs zadel doorgebracht in het begin. De videocamera aan en oefenen maar. JOKER laat met directe feedback gelijk weten hoe je het doet, maar toch had ik moeite met aanpassingen maken aan mezelf.

Dat kwam vooral naar voren in de galop. Ik had daar ontzettend veel moeite mee. Om de een of andere reden kreeg ik het niet voor elkaar om aan te galopperen. Elke keer weer ging ik ‘achteruit’. Daar heeft JOKER natuurlijk geen last van, maar voor mezelf was het frustrerend. En hoe ik ook mijn best deed, ik kon maar niet achterhalen waar het mis ging.

Gelukkig had ik de videocamera aanstaan en van de beelden werd ik een stuk wijzer. Daardoor kon ik aanpassingen maken en lukte het gelukkig uiteindelijk wel.

Toch werd ik even met mijn neus op de feiten gedrukt: wat je niet voelt, kun je niet veranderen. Gelukkig kon ik aan JOKER voelen dat ik iets niet goed deed, maar op mijn eigen paard had ik dat nooit zo ervaren. De aanpassing die ik vervolgens op JOKER kon maken, deed ook voor de galop op mijn echte paard wonderen!

JOKER heeft mij geleerd hoe ik een beweging kan laten voelen en verduidelijken.

Wat je niet ziet kun je niet coachen

Analyseren en kijken naar de ruiter, daar begint mijn werk mee. Om te weten hoe we verder komen in houding en beweging moet ik in staat zijn om goed te kunnen observeren. Daar had ik voor JOKER al jarenlang ervaring mee opgedaan in de rijbak. Toch gaf JOKER weer een nieuwe dimensie.

Op een echt paard is het soms moeilijk om te zien of een bepaald patroon veroorzaakt wordt door de ruiter, of door het paard.

Soms meen ik ‘iets’ te zien, maar kan ik niet goed benoemen wàt dan precies. Houding en beweging te paard is natuurlijk ontzettend complex.

Op JOKER blijft alleen de ruiter over. Het is heel gemakkelijk om te zien welke bewegingspatronen in stand blijven op JOKER. JOKER geeft namelijk alleen terug wat je erin stopt.

Honderden JOKERruiters later heb ik nieuwe patronen in het zadel ontdekt. Het is veel gemakkelijker geworden om een inschatting te maken waar een bewegingspatroon vandaan komt. Daardoor wordt het ook veel makkelijk om naar een nieuwe gewoonte toe te coachen.

JOKER heeft mij geleerd met een andere blik te kijken naar de ruiters. Ik ben beter gaan observeren en analyseren en daardoor ook beter gaan coachen.

Ik weet zeker dat ik nog veel meer ga leren van JOKER de komende jaren. Wanneer ik weer tot nieuwe inzichten kom, zal ik die zeker met je delen. In de tussentijd blijf ikzelf ook regelmatig op JOKER stappen, draven, galopperen. Oefeningen, vliegende wissels, overgangen… Het werk is nooit klaar.

Ben je benieuwd geworden naar wat JOKER voor jouw houding en zit kan betekenen. Neem een kijkje in de agenda voor toekomstige trainingsdagen.

De Ruiterschool © , About, contact, Privacy Policy, Algemene voorwaarden, Vacatures