Hoe train je een nieuwe houding?

Door Janneke Jansen, April 2019

Je weet dat houding en zit bij het paardrijden belangrijk is, maar op de een of andere manier lukt het je niet om te verbeteren. Begrijpen jij en je instructeur elkaar niet goed? Loopt je paard niet goed en kun je daarom niet goed zitten? Of is het moeilijk om je aandacht op tijd op je houding te vestigen? Dat laatste punt ga ik deze blog bespreken. Zo krijg je nieuwe tips en trucjes om ervoor te zorgen dat je vaak genoeg aan je onafhankelijke zit denkt.

Bewustwording

Het moeilijke aan het veranderen van je houding is je op tijd bewust zijn en worden van je aandachtspunten. Omdat houding iets is wat je de hele dag door doet, gaan de meeste handelingen automatisch. Zo ook op je paard.

Hierdoor lijkt het misschien alsof alles goed gaat. Het voelt zo lekker vertrouwd en comfortabel. Vaak word je door iemand langs de kant of je instructeur gewezen op je verbeterpunten. Zelfs dan voelt het vaak heel normaal en helemaal niet zo ‘wiebelig’, ‘onstabiel’ of ‘strak’.

Neem eens een kijkje in de spiegel of laat je rijden filmen en je ziet vaak dat ze gelijk hebben. Hoe kan het zijn dat je gevoel zo ver af staat van de werkelijkheid?

Dat heeft te maken met je lichaamsbewustzijn. Iedereen heeft hiermee te maken en daarbij komt een grote blinde vlek kijken. Je hebt niet door dat je iets doet.

De eerste stap van het aanpassen van je houding is dus je bewust worden van de punten waar je aan moet werken. Ben je je niet bewust, dan kun je er ook niets aan veranderen. Onbewust-Onbekwaam heet dat. In deze blog schreef ik hier al eerder over.

Om naar de volgende stap te gaan; bewust-onbekwaam, heb je vaak een beetje hulp van buitenaf nodig. Iemand die je helpt om je knelpunten te analyseren. Zo weet je wat er nog niet goed gaat en hoe je dat kan voelen.

Daarna volgt echter voor veel ruiters het grootste struikelblok, namelijk van bewust-onbekwaam naar bewust-bekwaam gaan. Dit houdt in dat je wel weet hoe het moet, maar dat het alleen lukt wanneer je eraan denkt.

En hoe vaak denk je er tijdens je ritje aan? Vaak veel te weinig. Hieronder krijg je wat tips om vaker aan je houding te denken wanneer je weer op je paard zit.

Tape het vast

Een goede manier om aan je houding te denken is het gebruik van sporttape. Dit kun je gewoon bij de drogist verkrijgen. Het is super simpel, maar afhankelijk van de plaats heb je soms wel wat hulp nodig.

Je plakt een stukje tape in je aandachtsgebied. Daarmee bedoel ik niet intapen zoals de fysiotherapeut dat zou doen bij een blessure of overbelasting, maar een strook tape die je helpt te onthouden dat je aan je houding moet denken wanneer je weer in je oude gewoonte zou vallen.

Kies een lijn uit die in je gewoontehouding lang is, maar die eigenlijk korter zou moeten zijn. Als voorbeeld neem ik hier even een bolle bovenrug.

Door een stukje tapen van boven naar beneden te plakken wanneer je wel netjes rechtop staat, voel je het direct wanneer je inzakt en weer te bol wordt. De tape komt dan namelijk strak te staan.

Het mooie hiervan is dat je dit onder je kleren doet en dus niemand er wat van ziet. Ideaal voor op wedstrijd!

Maar… het is een hele intensieve methode die in één keer veel van je lijf en spieren kan vragen. Doordat de tape vast zit, krijg je geen respijt. Het is goed en je voelt de tape niet, maar bent waarschijnlijk oncomfortabel in je nieuwe houding. Of je zit in je comfortabele gewoontehouding met een oncomfortabel stuk tape op je rug.

Daarbij nodigt de tape ook niet uit om echt goed na te denken wat er precies in je lijf gebeurt. Je kunt wennen aan het gevoel van de tape, waardoor de trigger minder opvalt. Zonder tape verval je al snel weer in je oude gewoonte als je niet oplet.

De sporttape kan je zeker helpen op weg naar een betere houding, maar je moet oppassen dat je er niet van afhankelijk raakt en ook zelf blijft voelen. Dan kun je met deze simpele truc een heel eind komen.

Wil je het echt op eigen kracht doen? Dan is de volgende manier iets voor jou.

Kies een punt

De sleutel tot een houdingsverandering is vaak corrigeren. Dit is vooral moeilijk op je paard omdat je tijdens een training ook met het gymnastiseren van je paard bezig bent. Je kunt je dan onmogelijk de hele tijd op jezelf blijven concentreren.

Je houding veranderen vergt enorm veel aandacht, maar het is beter om die aandacht te verdelen in kleine micro-momentjes dan in één lange sessie.

Met zo’n micro-momentje bedoel ik eigenlijk een evaluatie: Je gaat na of datgene waar je op moet letten goed gaat. Zo ja, dan rij je lekker door. Zo nee, dan pas je het aan naar de correcte houding.

Dat is allemaal wel leuk gezegd en gedaan, maar zo’n micro-momentje vergeet je al snel te nemen. Mijn tip is daarom als volgt:

Kies een punt uit in de bak, bijvoorbeeld een letter. Elke keer wanneer je voorbij dit punt rijdt, neem je een micro-moment met één aandachtspunt.

Je kunt dus eventueel meerdere punten pakken voor meerdere aandachtpunten. Zolang je tijdens het rijden hieraan blijft denken, komt het met die houding helemaal goed.

Rijdt met ballen

Een andere manier om aan je houding en lichaamsbewustzijn te werken is het rijden met de Franklin ballen. Al eerder schreef ik over deze bijzondere manier van paardrijden.

De Franklin ballen helpen ruiters om zich bewust te worden van hun houding en beweging. Met zo’n balletje tussen je lijf en je zadel voelen bewegingen veel intenser aan, waardoor ze uiteindelijk zonder bal veel makkelijker te coördineren zijn.

De sleutel van de Franklin Methode® voor ruiters is het constant veranderen van je houding. Hierdoor ‘vergeet’ je je gewoontehouding en wordt het gemakkelijker om te experimenteren met nieuwe houdingen en bewegingen.

En omdat je je oude houding te paard niet meer goed voor de geest kunt halen na een paar minuten rijden met deze ballen, leer je vanzelf een nieuwe gewoonte aan.

De kanttekening daarbij is natuurlijk wel dat die nieuwe houding een verbetering hoort te zijn ten opzichte van je oude houding. Daarom is het verstandig om eerst een paar keer met de Franklin ballen te oefenen onder begeleiding van een geschoolde instructeur.

De Re-mind

De technologie staat niet stil, ook niet in paardenland. Natuurlijk is er nieuwe technologie beschikbaar om je te helpen aan je houding te werken.

De re-mind2change voor de ruitersport is een klein apparaatje wat je in je broekzak kan doen, of ergens anders op je lijf kan plaatsen. Het is maar net wat je prettig vind. Dit kastje geeft op een vooraf ingesteld interval een trilling af, zodat jij weet dat je op je houding moet letten. Je paard heeft hier geen last van, maar jij werkt gericht naar een betere houding, waar je op dat moment ook rijdt.  

De Re-mind is in het reguliere houdingstraject al beschikbaar, met een normale trilling. Deze is helaas niet voldoende voelbaar wanneer je aan het paardrijden bent. Gelukkig is er ook een speciale Re-mind voor ruiters verkrijgbaar. Neem eens een kijkje op deze site voor meer informatie.

Ik heb hem persoonlijk al een aantal keer mogen testen en ook een aantal van mijn vaste klanten hebben er hun mening over mogen geven.

Ben je ook nieuwsgierig geworden en wil je de Re-mind eens uitproberen tijdens een les? Mail dan via het contactformulier voor meer informatie.

Tot slot

Hopelijk heb je met deze tips weer voldoende inspiratie en motivatie gekregen om met je houding aan de slag te gaan. Je kunt ze apart uitproberen of juist combineren. Je bewust worden van je houding en zit is een heel persoonlijk traject, het is dus van belang dat je doet waar jij je prettig bij voelt.

Welke truc of tip gaf jou de laatste zet naar een betere houding? Laat het mij en anderen weten in de comments op Facebook.

De Ruiterschool © , About, contact, Privacy Policy, Algemene voorwaarden, Vacatures