5 oefeningen met de blauwe Franklin minirol

Mijn rijden is getransformeerd door het gebruik van de veelzijdige blauwe Minirol. Voor veel ruiters is dit de eerste ervaring met de Franklin ballen in het zadel, zo ook voor mijzelf. Vaak wordt vergeten dat je er zoveel meer verschillende oefeningen mee kunt doen. Ik kende de Franklin Methode en de Franklin ballen al van verschillende oefeningen op de grond, maar de eerste keer dat ik met een bal ging rijden was met de blauwe pinda.

Mijn eerste ervaring met de minirol

Al jaren werkte ik aan mijn houding en zit. Ik heb zo’n paard wat erg veel beweging maakt in laterale richting. In draf is er een enorm hoogteverschil tussen links en recht. Zo groot zelfs, dat het in een flinke uitgestrekte draf met lichtrijden amper bij te houden was.

Elke rit was een complete workout voor mijn core-spieren, waardoor ik al snel moe werd. Daardoor werd mijn coördinatie minder en ging ik nog meer stuiteren. Om dat te voorkomen ging ik spanning maken en heel strak en stijf rijden. Dat kwam de ontspanning helemaal niet ten goede.

Gelukkig bracht de Franklin Methode daar verandering in. Door het rijden met de blauwe minirol onder twee zitbeenknobbels in draf doorzitten, werden de bewegingen van mijn paard beter verdeeld en iets vertraagd. De bewegingen waren nog steeds groot, maar door een luchtkussentje had ik iets meer speling om te anticiperen.

Ook ging ik beter voelen dat er een grote neerwaartse component in de beweging in draf zat. Door het starre zadel was die richting een stuk moeilijker te voelen. Met de bal onder mijn billen kon ik veel beter filteren wat de eigenlijke beweging was. Ik dacht altijd dat ik moeite had met de beweging naar voren, maar het was juist de dip naar beneden die me verraste.

Na een paar minuten rijden, nam ik de bal weg. Dat was echt een heel raar gevoel. Mijn zadel was veel dieper en ik had veel meer contact met mijn zitvlak en bovenbenen. Alsof er klittenband aan mijn zadel zat, of dat ik als een stekker in het stopcontact ìn mijn zadel zat. Dat had ik nog nooit gevoeld.

De draf doorzitten die zonder bal volgde, was echt ongelofelijk! Ik was meer mee, kon het veel langer volhouden als normaal en bovenal: geen spanning en geen vermoeidheid.

Toepassingen van de blauwe pinda

Deze ervaring was voor mij de omslag om me verder in de Franklin Methode voor ruiters te gaan verdiepen. Je kunt je misschien wel voorstellen dat ik nog veel meer ben gaan experimenteren. Eerst op mezelf en daarna op mijn klanten. Ondertussen heb ik in de afgelopen jaren nog veel meer toepassingen van de minirol ontdekt. Hier een greep uit de mogelijkheden:

 1. Rijden met de minirol onder twee zitbeenknobbels
  Dit is een goede manier om te beginnen met de Franklin Methode voor ruiters. Het maakt je bekken vrijer en losser, zowel in je heupen als je lage rug. Als je problemen hebt met een te holle of te bolle rug, dan is dit een goede manier om dat te verbeteren.
 2. Rijden met de minirol van voren naar achteren geplaatst
  Wanneer je de blauwe pinda van je schaambeen tot staartbeen legt (misschien niet voor mannen), zakken je zitbeenknobbels precies naast de bal. Na het rijden voel je vaak een veel breder en platter zadel en is de laterale balans veel makkelijker te voelen.
 3. Het tikken met de blauwe pinda voor meer bewustwording
  Dit kan eigenlijk met alle ballen en zelfs met je vuisten. Door de wat grotere vorm van de bal kun je sommige plaatsen waarschijnlijk net iets beter bereiken met deze bal. Zeker wanneer je op je paard zit.
  Door op bepaalde lichaamsdelen te tikken of te kloppen, word je je bewuster van deze plaatsen. Je kunt pas gericht gaan trainen wanneer je bewust bent van de delen van je lijf die je wilt trainen. Dus als ik aan mijn beenligging wil werken, dan tik ik eerst met de bal rond mijn heupen, billen en benen. Gaat het om mijn bovenlijf, dan tik ik rond mijn ribbenkast en bovenrug. Je zult versteld staan hoe veel meer je gaat voelen door deze techniek slechts een halve minuut toe te passen.
 4. Rijden met twee minirollen onder je bovenbenen
  Door de pinda-vorm van de bal passen je bovenbenen precies erop. Als je moeite hebt met het stil houden van je been, dan is dit een fijne plaatsing om te gebruiken. Je wordt je bewuster van de beweging in je bovenbeen naar voren en naar achteren. Ook eventuele rolbewegingen vanuit je heup vallen meer op. Daardoor zijn deze problemen na het rijden met de ballen onder je bovenbenen veel makkelijker te voelen en op te lossen.
 5. Het losmaken van je nek op de grond
  Dit is een van mijn favoriete oefeningen na een dag schermwerk. Ga lekker op de grond liggen en plaats de bal in het holletje van je nek. Rol naar boven en naar onderen en van links naar recht voor een heerlijke massage. Ik visualiseer graag golven van de zee bij het doen van deze bewegingen, om de verplaatsing van het vocht in mijn tussenwervelschijven na te bootsen. Daarna voelt mijn nek en bovenrug altijd heerlijk los.

N.B. Bij alle toepassingen geldt; niet te lang rijden, 3-4 minuten is meer dan genoeg. Gebruik de eerste keren een bal met weinig lucht, zodat je kan wennen en start in stap. Heb je acute klachten of blessures, dan kun je de ballen beter niet gebruiken. Bij twijfel is het verstandig een gecertificeerde instructeur te raadplegen.

Ik hoop dat je door deze blog weer wat inspiratie hebt gekregen om met de ballen tijdens het rijden aan de slag te gaan. De blauwe minirol maakt onderdeel uit de van de complete Ruiterset, die je aan kan schaffen via de webshop. In het bijbehorende informatieboekje vind je nog veel meer toepassingen van de ballen in het rijden. Ik kijk in ieder geval alweer uit naar de volgende rit, want met de ballen erbij is het nooit saai.

Wil je meer weten over de Franklin Methode voor Ruiters? Neem dan eens een kijkje op onze Facebookpagina of in de Facebookgroep ‘Rijden met Ballen’https://www.facebook.com/DeRuiterschool/

De Ruiterschool © , About, contact, Privacy Policy, Algemene voorwaarden, Vacatures