Mennen met Franklin Ballen

Door Janneke Jansen, maart 2023

‘Ik vind het zo gaaf wat je doet met de Franklin Methode, maar kan dat ook op de kar?’ Daar moest ik even over nadenken. Hoewel ik zelf ook aangespannen rij met onze pony, ben ik verre van ervaren op dit gebied. ‘Ik wil het wel eens proberen’ was mijn antwoord. En wat een resultaten waren er te zien!

Voor mij was het even wennen, op de bok in plaats van in het zadel. Onze pony spanden we hooguit een paar keer per jaar in, maar in dit geval is het toch fijn om even op mezelf te kunnen experimenteren en weldra hadden we de smaak te pakken. Inmiddels mennen we thuis ook meermaals per week.

De grootste uitdaging was het bepalen van het doel. Wat wil je nu eigenlijk van een menner op de bok? Waarom is houding, zit en beweging ook daar belangrijk? De ervaren aangespannen menners die ik deze vraag stelde moesten vaak ook even nadenken.

Uiteindelijk blijk communicatie ook hier de gemeenschappelijke deler; je enige, echte fysieke verbinding met het paard heb je door het teugelcontact met de leidsels. De voeling hiermee vraagt om veel lichaamsbewustzijn. Hoe je zit op de bok; je balans en stabiliteit, spelen een grote rol bij het overbrengen van dit contact en aanleuning naar je paard.

Dat kan ik zeker wel begrijpen. Wanneer je niet in balans bent of instabiel, dan heeft dat vaak een verhoogde spiertonus tot gevolg. Hierdoor wordt bewegen moeilijker en is de verbinding met de hand vaak minder elastisch en dynamisch. Daarbij zie je ook in de aangespannen sport regelmatig menners die hun adem inhouden. Ook dit heeft een negatief effect op de bewegelijkheid van de ribbenkast, de schouders en daarmee dus ook de handen en de armen.

Daar wilde ik op de bok ook wel eens mee aan de slag, dus de tas met ballen en banden mee en inspannen maar. Eerst bij mezelf, maar daarna ook bij een meer ervaren aanspanning. Wat een fantastische effecten hebben we opgemerkt!

Het blijkt dat de Franklin ballen en banden ook goed werken op de bok. Bij verschillende plaatsingen onder het bekken en de voeten merken we meer stabiliteit op de bok, waardoor wendingen makkelijker gingen. Daarbij hebben we ook kunnen experimenteren met veel verschillende plaatsingen onder de armen en schouders, wat ten goede kwam van de aanleuning.

Steeds weer kwam naar boven dat het paard zoveel beter en makkelijk ging lopen, zonder dat daar tijdens de les de nadruk op lag. Intentie is een groot goed in het paardrijden; hoe helderder de focus, hoe beter dat het gaat.

Ik ben heel benieuwd wat de Franklin Methode verder kan brengen in de mensport en kijk uit naar de ontwikkelingen in mijn eigen aanspanning. De Franklin Methode is er dus niet alleen voor ruiters, maar ook zeker voor menners!

De Ruiterschool © , About, contact, Privacy Policy, Algemene voorwaarden, Vacatures